Cumhuriyet Halk Partisi,İyi Parti,Saadet Partisi ve Deva Partisi Giresun İl Başkanları düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Giresun’un trafik sorununa dikkat çekerek, Güney Çevre Yolu projesinin hayata geçirilmesinin elzem olduğunu belirttiler.

 “Giresun 2 ilin arasına sıkışmış gelişmeye çalışıyor”

Giresun Gazeteciler Derneği’nde gerçekleşen basın toplantısında CHP İl Başkanı Fikri Bilge,İyi Parti İl Başkanı Abdülkadir Eroğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Abdülkadir Bektaş ve Deva Partisi Merkez İlçe Başkanı Onur Durmuş hazırladıkları ortak basın bildirisini okudular.

4 parti adına basın bildirisini okuyan Abdülkadir Bektaş ;” Giresun’umuz 2 ilin arasına sıkışmış bir vaziyette gelişmeye çalışıyor. Çevremizdeki illerin yöneticileri ve siyasi temsilcileri birbirleriyle yarış edercesine proje üstüne proje üretiyorlar ve bu projelerini bitiriyorlar.Fakat ne hikmetse Giresun için üretilen projeler bir türlü bitirilemiyor ve sürüncemede kalıyor. Tirebolu-torul yolu 29 yıl, çanakçı yolu 13 yıl, dereli yolu 10 yıl, eğribel tüneli 5 yıldır bitirilemedi. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Ama bu listenin hiçbir zaman sonu gelmiyor.Ve Giresun’umuz için tüm kesimlerin elzem olarak nitelediği Giresun Güney Çevre Yolu Projesi. Bir türlü başlanılamayan, ne zaman başlanacağı belli olmayan ve başlanılamadığı için ne zaman biteceği meçhul olan bir garip proje.İlk olarak 2010 yılında talepler üzerine gündeme getirilmiş,2012 yılında Güzergâh belirlenmiş,25 Haziran 2015 tarihinde Çevre yolu projesi yapım ihalesi sonuçlandırılmış ,18 Temmuz 2017 tarihinde ÇED süreci başlamış,20 Eylül 2019 tarihinde Nihai Çed Raporu yayınlanarak ÇED Olumlu raporu alınmış.18 Kasım 2019 tarihinde gazetelere düşen haberlerde AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk etüt çalışmalarının sonuçlandığını ve ‘proje yapım işinin bitiminin süre uzatımlarıyla beraber 12 Mayıs 2020’ olduğunu söylemiş. Ayrıca ‘müsterih olmamız’ gerektiğini ve ‘yakın takipte’ olduklarını da eklemiş.Ve son olarak Kasım 2020 başlarında Ordu İdare Mahkemesi Çevre Yolu için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bundan sonraki süreç yargı süreci olacak ki bunun da ne zaman sonuçlanacağı belli değil. Çevremizdeki 4 ilin çevre yolu olduğu gerçeğini, hatta Ordu’nun ilçelerinin de çevre yolu olduğu gerçeğini kabul eden siyasilerimiz, acaba Giresun’un çevre yolu olamayacağı gerçeğini kabul edebilirler mi?

2010 yılında başlayan serüven 2020 yılında başlamadan bitti diyemiyoruz. Çünkü bu proje bitmeyen Dereli yolu gibi, Çanakçı yolu gibi, Eğribel tüneli gibi, hep gündemde kalacak asla bitmeyecek. Daha on yıllarca AKP hükümeti tarafından seçim döneminde ısıtılıp ısıtılıp önümüze gelecek ve siyasi ranta kurban edilecek.AKP hükümetinin milletvekillerine buradan sesleniyoruz; şehrimizi ekonomisi sebebiyle göç veren il statüsünden ve çarpık kentleşme zihniyetinden kurtaracak Güney Çevre Yolu ile birlikte güney-kuzey aksınında bir an önce açılması elzemdir. Dal-Çık projesi bu işin alternatifi olamaz. 10 senedir bu şehre verdiğiniz sözleri unutmadık ve unutulmasına izin vermeyeceğiz”ifadelerini kullandı.