Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu fındığın kilosunu 27 liradan, levant kalite fındık ise kilosunu 26.5 liradan alımlarını sürdürürken, serbest piyasada ise fındık fiyatları düşmeye başladı.

Uzun süre yağan yağışlar dolayısıyla fındığını kurutmakta zorluk çeken üretici serbest piyasada fındık fiyatlarının 23-24 lira aralığında seyretmesinden de muzdarip

TMO devrede olmasaydı fiyatların daha da düşebileceğini ifade eden fındık üreticisi Fazlı Ceylan, ”Serbest piyasada fındık fiyatın TMO fiyatının üzerine çıkmasını beklerken ne yazık ki 23 ila 24 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Tüccarlar maalesef fırsatçılığa devam ediyor. TMO olmasaydı demek ki fındık fiyatı serbest piyasada daha da düşecekti. Hatta fiyatlar 15 liraya kadar da düşerdi. Ben de fındığımı TMO’ya vermeyi düşünüyorum ama henüz fındığımı kurutamadım. Üreticinin fındığını kurutup verememesi de tüccarın işine geliyor olmalı ki fiyatlar düşmeye devam ediyor”

“Serbest piyasada sezon başında 26 lira civarında fındık alınırken, bugün 53 randıman fındık 24 liradan işlem görüyor. Bilindiği gibi fındık arz ve talebe göre şekillenen bir ürün. Bunun bir çok nedenleri vardır. Mesela gurbetçilerin fındığını satmaya başlaması, okul ihtiyaçları için üreticilerin yoğun olarak pazara fındık indirmesi var. Bunların dışında en önemlisi ise bizim atış yaptığımız daha büyük firmaların arz ve talebe göre fiyat belirlemeleridir. Önümüzdeki günlerde ihracat fazla olur, TMO’nun yaptığı alımların sonucunda piyasaya fındık arzı da azaldığı zaman fındık fiyatlarının yükselme eğilimine gireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.