Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının, şirket çalışanlarının katılımı ile yapılıyor ve adına da ÇED toplantısı deniliyor. Toplantı da yöre halkı yok!  Muhtarlar Yok! Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri yok! diye sözlerine devam eden Tığlı, “buradan ilgili tüm kamu kurumlarını uyarıyorum; bu talana bu pervasız, arsız ve saygısız tutuma izin vermeyin. Yukarıdan talimat geldi diyerek vicdanlarınızı rahatlatamaz, tarihi sorumluluktan sıyrılamazsınız. Halkın görüşü alınmadan, şirket personeli ile yapılan sözde ÇED toplantısı yok hükmündedir, geçersizdir ve kanunlara aykırıdır. Bu durum kabul edilemez” çıkışını yaptı.

Tığlı, “Giresun’un bakır, kurşun ve çinko bakımından zengin tüm ilçeleri maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir. 693.400 hektarlık Giresun’un 256 bin 106 hektarı, tam 129 ruhsat verilerek maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir. Giresun İli üstün kamu yararı gerekçe gösterilerek hem yandaşlara üstün kasa yararı sağlanıyor hem de vahşi bir şekilde doğa katliamına açık hale getiriliyor” dedi.

Espiye İlçesi Soğukpınar Beldesi Kızılkaya yıllardır Cengiz Holdinge ait ETİ Bakır A.Ş. tarafından yürütülen açık ocak madenciliğiyle yok edilmektedir. 2021 yılı verileri baz alındığında Espiye’de 7 işletme ve 1 arama ruhsatıyla faaliyet gösterildiğine değinen Tığlı, “ÇED gerekli değildir raporlarıyla, üstün kamu yararı gerekçeleriyle açık kürüme maden ocağı faaliyetlerine izin verilmesi her geçen gün büyüyen bir çevre felaketine ve doğa katliamına dönüşmeye başlamıştır” vurgusunu yaptı.