info @ giresunguncel.com.tr

İnsanı diğer varlıklardan farklı ve üstün kılan en önemli payedir ahlak. İnsanı medeni yapar, davranışlarını olgunlaştırır, başkalarını düşünmesini sağlar. Ahlak bizi, diğer insanları düşünmeye,anlamaya zorlar. Toplum içinde yaşamaya uygun bir hale getirir bizi. Kurallar koyar, yazılı değildir ahlak kuralları. Vicdani, içten, samimi kurallardır.
Toplum içinde yaşıyoruz dostlar. Başkalarıyla, diğer insanlarla paylaşıyoruz hayatı. Ailemiz, akrabalarımız, komşularımız, sevdiklerimiz. Yaşamın zorluklarını, sıkıntılarını beraber sırtlanıyor, dertleri, kederleri paylaşarak azaltmaya çalışıyoruz. Yaratan mayamıza koymuş bu duyguları.
Ahlak öğrenilen bir durumdur dostlar. İnsan ahlaklı olmakla geliştirir kendisini. Çocukluktan itibaren, belki de anne karnında başlar bu eğitim. Anne baba ilk öğretmen olarak yavrularına ahlak adına temel sayılabilecek ilkeleri öğretmekle mükelleftir. Ailede yaşlılar varsa, bu ayrı bir avantajdır çocuk için. Onların tecrübeleri, yaşanmışlıkları, anlattıkları yol gösterir çocuklarımıza. Cemaatle kılınan bir namazda, Kuran okumayı bilmeden kıpırdamaya başlar küçük dudaklar. Ne yaptığını tam bilemese de secdeye koyar anlını. Birlikte olmayı, paylaşmayı öğrenirken, ahlaklı olmayı da öğrenir aynı zamanda.
Çocuğun, gencin hayatında ibadetler yerleştirir ahlaki değerleri. Ahlak güzelleştirir gencin karakterini. Karakteri ahlakla güzelleşen genç, kendisi ve toplumu için neyin güzel olacağına rahatlıkla karar verebilir. Yaptığı davranışın sonunu, boyutlarını tahmin edebilir. Rabbinin kendisini her an ve her yerde gördüğü duygusu, utanma duygusuyla hareket etmesini sağlar. Haya güzeldir, gençte olunca daha da güzeldir buyuruyor kainatın efendisi.
Kıymetli dostlar, ahlaklı bir nesil yetiştiremediysek, bu gençlerimizin değil, bizim hatamızdır. Demek ki yeterince anlatamadık değerlerimizi yavrularımıza. Yaratanın hoşuna gidecek hayalı gençler, bizim gençlerimiz. Deniz kenarlarında uygunsuz vaziyette yakalanan gençlerde bizim çocuklarımız dostlar.
En güzel örneğimiz peygamberimiz bu konuda nasıl davranmıştır? Ahlaksızlık yapmak için izin isteyen gence, sorular sorarak isteğinin yanlış olduğunu anlatmamış mıydı? Azarlamadan, kızmadan, kınamadan. Böyle davranmalıyız dostlar. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Hata da, yanlış ta yapabilirler. Biz yetiştirirken gerekli hassasiyeti gösterdiysek, sıkıntı yok. Ama üzerimize düşeni yapmadan, sadece eleştirmek kolaycılığa kaçmaktır.
Toplum olarak, dünya olarak zor zamanlar yaşıyoruz dostlar. Ahlaklı olmanın pirim yapmadığı zamanlardan geçiyoruz. Özgürlük kılıfı altında her türlü hayasızlığın rahatça yapıldığı zamanlar. Geçlerimizi yalnız bırakmayalım, desteksiz bırakmayalım. Yanlarında olalım. Hata yaparlarsa, bir de biz vurmayalım. Tutalım kaldıralım. Nasıl olsa benim evladım değil demeyelim. Bizim evladımızın başına ne geleceğini bilmediğimiz bir dünyada yaşıyoruz.
Gençlerimize sahip çıkalım. Geleceğimize sahip çıkalım. Hatalarıyla, sevaplarıyla bizim onlar. Bir gencimizi bile kaybetme lüksümüz yok dostlar.
Yaşanan her bir çirkinliğin, fenalığın hesabını Rabbimiz biz yetişkinlere soracak. Sorumluyuz dostlar. İşimiz zor. Rabbim yardımcımız olsun.
Hayırlı cumalar dostlar.