Memiş, Karadeniz Bölgesi'nde sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla akarsu yataklarının ıslahını ve temizliğini yapmak üzere AFAD Başkanlığınca alınan ve protokolle DSİ'ye verilen 8 paletli ekskavatörün Akçaova Irmağı'nda yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledi.

Memiş, Vali Muammer Erol ve DSİ yetkililerinin de katıldığı programda, iş makinelerini inceledikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Karadeniz'deki derelerin ıslahı projesinin Ordu ayağının başlama merasimi için bir araya geldiklerini belirten Memiş, bütün dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliği sonucu olduğu değerlendirilen ve daha önce hiç tanık olmadıkları doğa olaylarına maruz kalındığını söyledi.

Artık bir ayda yağan yağmurun neredeyse bir gün veya saatlerin içerisinde yağdığına tanık olduklarını ifade eden Memiş, "Dünyadaki bilim insanlarınca, dünyanın oluşumundan itibaren son 10 yılda ölçülen hava sıcaklığı, kainatın oluşumundan itibaren en sıcak havaların ölçüldüğü ifade ediliyor. 'Hem Türkiye'de hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim değişikliklerine bağlı sel, su baskınları ve doğa olaylarına maruz kalacağız.' şeklinde öngörüleri var." diye konuştu.

Memiş, AFAD olarak asli görevlerinin başında risk azaltmanın geldiğine işaret ederek, "Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaşlarımızın can güvenliğini tesis etmek, onların afetlerden dolayı can kayıplarının önüne geçmek gibi öncelikli hedefimiz var." dedi.(AA)