erol.ayar.emir @ gmail.com

Tarihi ve tabii özellik ve güzellikleriyle dolu Boztekke Köyü, Giresun ilimizin en güzel, en özel köyüdür. Bu kadar özel olmasının en önemli unsuru ise Boztekke Köyünün öncelikle çok eski bir yerleşim yeri olması. Boztekke Köyünün eski adı 1613 yılı kayıtlarında Kızılkaya olarak geçiyor.
Giresun merkez Boztekke köyü, Giresun il merkezine 6 km uzaklıkla, köylerin içinde merkezin en yakın köyü konumunda. Boztekke köyü Giresun merkezin güneybatısında olup, Giresun Üniversitesi yanından, 4 km.'lik bir yolla D.010-E.70 numaralı uluslararası karayoluna bağlıdır.
Boztekke köyünü ayrıcalıklı ve özel kılan en önemli unsur bana göre nüfus ve coğrafi yapısı… Mart 2022 tarihi itibariyle Boztekke köyünde adrese dayalı nüfus hareketlerine baktığımızda yaklaşık 1000 kişinin köyde ikamet ettiğini görüyoruz. Köyümüzün 6 mahallesinin bulunduğu ve bu mahallelerde 550 hanenin mevcut olduğu, 550 hanenin 400 tanesinde sürekli yaz-kış ikamet edildiğini biliyoruz.
Boztekke köyünün coğrafi özelliklerine baktığımızda kendini sınırdaş köylerine göre çok farklı olduğu da ortaya çıkarıyor. Köyün hemen hemen yüzde 70’i düzlüklerden oluştuğunu görüyoruz. Köy Büyükgüre ve Küçükgüre derelerinin ortasında bulunuyor.
Boztekke köyü Giresun şehir merkezinin sebze, meyve, et, süt ve süt ürünlerinin büyük bir kısmını karşıladığını biliyoruz. Bu özelliği ile Giresun merkez köyleri içinde onu her zaman bir numara haline getiriyor.
Boztekke köyünün bence bir diğer en önemli özelliği köy halkını yaz kış köyünde ikamet etmesidir. Merkeze bağlı birçok köy kış aylarında Giresun merkeze göç ederken, Boztekke köyü halkı köyünden ayrılmayarak, seracılık, sebze, meyve yetiştiriciliği ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunuyorlar.
Boztekke köyü eğitim öğretim faaliyetleriyle de göze çarpmaktadır. Boztekke köyünde taşımalı eğitimin var olması onu ayrıcalıklı kılan etkenlerindendir. Sınırdaş köylerden gelen öğrenciler ile beraber ilkokul ve ortaokul seviyelerinde eğitim öğretimi devam ettiriyor.
Boztekke Köyünü bu denli özel yapan en önemli unsur ise hiç kuşkusuz Şeyh Keramettin Hazretleri türbesinin burada olmasıdır. Şeyh Keramettin Hazretleri Giresun yöresinde tanınmış, evliya olarak kabul edilen zatlardan birisidir. Şeyh Keramettin Türbesinin bu köyde olması Boztekke köyüne manevi bir iklim katmıştır. Elbette Şeyh Keramettin hazretlerinin bulunduğu bir yerde başka isimlerden söz etmek yanlış olacaktır.
Boztekke Köyü denilince Türkiye siyasi hayatında çok önemli yere sahip olan ve dönemlerinde Tarım, Ulaştırma, Milli Savunma Bakanlığı yapmış isimlere de sahip olması bu köyü bu denli özel kılıyor.
Boztekke Köyünü anlatırken köy mezarlığından bahsetmemek eksik olur. Ha Karacaahmet, Ha Zincirlikuyu, Ha Boztekke köyü mezarlığı… Hepsini gezdiğinizde birbirlerinden farkının olmadığını açık bir şekilde görürsünüz. Köyün mezarlığına baktığınızda Boztekke köyünün en güzel arazisinin mezarlık yeri olarak ayrıldığını görürüsünüz. Mezarlık alanında ulu çınarların, devasa çam ağaçlarının yükseldiğine şahitlik edersiniz. Mezarlığı gezip gördüğünüzde Osmanlı mimarisi mezarlarının olduğunu, Mekke’de Baki mezarlığında bulunan mezar şekillerinin de burada olduğunu görürsünüz.
Boztekke köyü, tüm bu özelliklerinin yanında il turizminin de önemli geçiş güzergâhında yer alıyor. Giresun ilinin Bektaş, Kümbet ve Kulakkaya yaylaları turizm merkezlerine il merkezinden gidilebilen yol güzergâhındadır. Turizme katkısı sadece ulaşımla olmadığını da burada ifade edeyim. Şeyh Keramettin hazretlerinin türbesini de yıl içerisinde yurt içi ve yurt dışından birçok kişinin ziyaret ettiğini de şahit oluyoruz.
Okuyucularımıza sınırlı imkânlarla Giresun merkez Boztekke köyünü her yönüyle anlatmaya çalıştım. Bu bilgiler ışığında Boztekke köyünü gezmenizi, güzellikleri görmenizi tavsiye ederim.