SAAT 12.00-15.00 ARASI: NORMAL SICAKLIK 34 C - HİSSEDİLECEK 49 C
SAAT 15.00-18.00 ARASI  NORMAL SICAKLIK 32 C -HİSSEDİLECEK 46 C


Sivil Savunma Uzmanı Ertuğrul Yalçın aşırı sıcaklarla ilgili uyarılarda bulundu. 


ÖNEMLİ BİLGİ: Ülkemiz ve ilimiz son yılların en sıcak günlerini yaşamaktadır. Bugün en sıcak günü yaşıyoruz... Meteoroloji Genel Müdürlüğü sürekli uyarılar yapmaktadır. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’de, dünyanın ısınmasına yol açan iklim olaylarının yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahminlerini yürütürken; iklim ve sağlık uzmanları da bu sıcak hava dalgalarının “sağlık afetine” dönüşme riski ve tehlikesini dile getirmektedirler. En sık görülen sağlık riski de sıcak çarpmalarıdır.


Sıcak çarpması, insan vücudunun veya canlıların uzun süre nemle beraber yüksek sıcakta kalması ile yaşanan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumda vücut sıcaklığı tehlike sınırı olan 40.50 C’i aşarak terleme etkinliği durabilir, hızlı ve düzensiz kalp atışlarıyla birlikte bilinç bulanıklaşarak kaybolabilir. Bu anlarda, acil tıbbi yardım istenmelidir.


Bireysel önlem olarak; güneş ışığının dik geldiği saatlerde, özellikle “11.00-17.00 arasında zorunlu olmadıkça” dışarı çıkılmamalıdır. Yoğun aktivitelerden kaçınılarak, sıvı tüketimine özen gösterilmeli, günde en az 2-2,5 litre su tüketilmedir. Aşırı sıcaklıkların ciddi sağlık sorunlarına dönüşmemesi için konu ile ilgili uzmanların, özellikle halk sağlığı uzmanlarının tavsiye ve önerileri dikkate alınmalıdır.