"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle düzenlenen panel, Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ın da katıldığı program öncesinde, fuaye salonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırlanan pasta, Rektör Can ve üniversitenin farklı birimlerinde görev yapan kadınlar tarafından kesildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel programında açılış konuşmasını yapan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kadın  hakları ve uluslararası barış günü olarak kabul edildiğini dile getirerek, bu kabule gerekçe olarak iki temel nedenin gösterildiğini dile getirdi. Dünya barışının korunması ile sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması olarak bu nedenleri sıralayan Wolff,  bu doğrultuda, eşitlik ilkesi temelinde kadınların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Türk tarihindeki önemli kadın şahsiyetlere değinerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Wolff, kadına yönelik şiddetin dünyada en yaygın şiddet türü olduğuna değinerek, bu olgunun değişmesi için iyileştirmeler yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Etkinlikte konuşan Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can da, kadınların bir çok alanda eşitsizliğe maruz kaldığını ve anne, kardeş, eş ve çocuk olarak kadınların uğradıkları şiddete anlam vermenin mümkün olmadığını belirterek, toplumun bir bütün olarak bunun karşısında durması gerektiğine vurgu yaptı.

Rektör Can’ın konuşmasının ardından başlayan panelde ilk sözü alan Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay,  “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze, Kadınların Ekonomik Güçlenmesine Yönelik Uygulanan Politikalar” başlığı ile bir sunum yaptı. Kadınların, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesinde uygulanan sosyal politikalarda Dünya’da ve Türkiye’de kadın işgücü ve istihdamı konusuna değinen Oktay’ın ardından, İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu söz aldı.  “Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Uluslararası Boyutları”  başlıklı sunumunda, Birleşmiş Milletler Genel Kurul tarafından 1979 yılında kabul edilen “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin(CEDAW) amaçları ve önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Musaoğlu. Türkiye’nin 1985 yılında bu sözleşmeyi imzaladığını ve 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildiğini söyledi.
Birleşmiş Milletlerin bünyesinde UN Women’ın ( Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) kurulduğunu belirten Musaoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların her alanda güçlenmesi için çalışan bu  kuruluşun, bu yönüyle önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizdi.