Fındığa alternatif ürün olarak Espiye Kaymakamı Erkut Pamuk tarafından çiftçilere maviyemiş fidanı dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Emrah Tomruk da çiftçilereMaviyemiş fidanlarının bakımı ve dikimi hakkında bilgilendirmede bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Maviyemiş Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında Eynesil’de çiftçilere toplam 2 dekar alanda yetiştirilmek üzere 500 adet fidan dağıtıldı.

Espiye Kaymakamı Erkut Pamuk tarafından çiftçilere fidanlar teslim edilirken, İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Emrah Tomruk da çiftçilereMaviyemiş fidanlarının bakımı ve dikimi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Literatüre Yaban Mersini olarak girmiş olan Maviyemiş (Vacciniumspp.) dünya çapında gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar ile üreticilerin yüksek gelir elde etmesini sağlıyor.

Maviyemiş, ılıman iklim kuşağında yetişebilen üzümsü bir meyvedir. Asitli ve organik maddece zengin topraklarda yetişebilen Maviyemiş meyveleri salkım şeklinde oluşur ve bir salkımda genelde 5-100 dane meydana gelir. Meyveleri farklı zamanda olgunlaştığı için olgunlaşma periyodu boyunca haftada en az 1 kez hasat yapılması gerekiyor.
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındığa ek gelir getirici ürün olan Maviyemiş, bölge ekonomisi açısından oldukça kazançlı bir ürün olarak görülüyor.