Cumhuriyet tarihinin en şiddetli ikinci ve üçüncü depremi Kahramanmaraş’ta meydana geldi. 10 şehirde ciddi yıkıma sebep olan depremlerin ilki 04.17’de Pazarcık ilçesinde 7,7 şiddetinde meydana gelirken, bu depremin ardından arama kurtarma çalışmalarının gerçekleştiği sırada 13.24’te Ekinözü ilçesi merkezli 7,6 şiddetinde ilkinden bağımsız bir deprem daha meydana geldi

Depremde gazetemizin yayın girdiği sıralarda  bin 121  kişi yaşamını kaybederken 2 bin 546 vatandaşımız yaralandı ve 2 bin 470 kişi kurtarıldı. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Kayseri, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere 10 şehirden hissedildi. Depremde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları son sürat devam ediyor. 

Kahramanmaraş'taki depremin bilançosu akıllara 1999 Gölcük depremini getirdi. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, yerel saatle 03.02'de meydana gelen deprem 7,4 şiddetinde gerçekleşti. Tüm Marmara Bölgesi, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu.

Türkiye'deki en büyük deprem, 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da gerçekleşti. 7.9 büyüklüğünde 52 saniye süren depremin ardından 32 bin 962 kişi hayatını kaybederken 100 bine yakın kişi yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116 bin 720 bina yıkıldı. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye'nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak kayıtlarda yer alıyor.

 “AB üyesi 13 ülke Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderiyor”

Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke Türkiye'ye, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler için arama kurtarma ekipleri gönderecek.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvari, günlük basın toplantısında, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6'lık depremlerle ilgili açıklama yaptı.Ujvari, çeşitli üye ülkelerden 10'dan fazla kentsel arama ve kurtarma ekibini seferber ettiklerini bildirdi.

Şimdiye kadar Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'nın göndereceği yardımların onaylandığını belirten Ujvari, ilaveten Macaristan, İtalya, İspanya, Malta ve Slovakya'nın da yardım teklifinde bulunduğunu söyledi.Şimdiye dek 13 ülkenin yardım göndermesinin söz konusu olduğunu ifade eden Ujvari, durumun gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

Ujvari ayrıca AB'nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, yetkililer arasında iletişimin sürdüğünü belirtti.Sözcü, AB'nin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu dile getirdi.AB Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic daha önce 10 ülkenin ekip göndereceğini duyurmuştu.

“Suriye”

Depremin Suriye'de de geniş bir alanı etkilediğine ve kayıplara yol açtığına işaret eden Ujvari, şu ana kadar AB'nin Suriye'deki yetkili makamlardan destek talebi almadığını, almaları halinde yardıma hazır olduklarını vurguladı.

Ujvari, AB'nin şimdilik sadece mevcut insani yardım mekanizmaları üzerinden yapılabilecek yardımları değerlendirdiğini kaydetti.

“Avrupa'dan yardım teklifleri gelmeye devam ediyor”

Avrupalı yetkililer de deprem nedeniyle Türkiye'ye yardıma hazır olduklarını dile getirmeyi sürdürüyor.Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Facebook'ta paylaştığı videoda, Türk halkının Macar halkının dostu olduğunu ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu takdirde Macaristan'dan 50 kişilik ekibin yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Twitter'da "Portekiz, dayanışma içinde olacaktır ve ortaklarımızla koordinasyonla yardıma hazırdır.", Çekya Başbakanı Petr Fiala da "Çek Cumhuriyeti, 68 kişilik arama kurtarma ekibi ile Türkiye'ye yardımda bulunacak. Ekipler bugün saat 14.00’te yola çıktı." ifadelerini kullandı.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, ülkesinin yardımda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun talebi üzerine, Fransa Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderiyor. Kurtarma ekiplerinin önümüzdeki saatlerde yola çıkması bekleniyor." paylaşımında bulundu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve çok sayıda ölü ve yaralıya yol açan şiddetli deprem haberleri karşısında derin bir şok yaşıyoruz. Az önce Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile görüştüm ve en derin üzüntülerimizi ifade ettim. Bu korkunç doğal afetten çok etkilenen insanlar için üzülüyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Bu korkunç saatlerde Türk dostlarımızla yas tutuyor ve onların yanında yer alıyoruz." dedi.

Almanya'nın elinden gelen tüm yardımı harekete geçireceğini ifade eden Faeser, "THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde." ifadelerini kullandı.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'dan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyecinin ve iki arama kurtarma köpeğinin, arama kurtarmada kullanılacak özel araçlarla birkaç saat içinde yola çıkacağı kaydedildi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da "Bu sabah Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerini vuran yıkıcı depremle ilgili haberler bizi derinden üzdü. Bir arama kurtarma ekibi bugün Türkiye için yola çıkacak." ifadelerini kullandı.

Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’nden yapılan yazılı açıklamada ise “Öğleden sonra 15 tonluk ağır kurtarma araçları ve diğer malzemeleri içeren bir kargo uçağının Eindhoven'dan Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor. Ayrıca henüz uçuş saati belli olmayan bir uçakta 65 kişi ve 8 kurtarma köpeği gidecek.” ifadelerine yer verildi.