Ülke basketbolunun son yıllarda yetiştirdiği en önemli oyuncuların başında gelen Alperen Şengün’ün ilk antrenörü Salim Taşlı, halen Beşiktaş’ta kariyerine devam eden Giresunlu oyuncunun NBA’den önce EuroLeague’de oynaması gerektiğini ifade etti.

Giresun Üniversite Kulübü basketbol altyapısında görev yaparken(2010 yılların sonunda) Alican isimli bir oyuncunun kendine önerildiğini ancak  yaşının basketbola başlamak için geç olması nedeniyle 16 yuaşındaki Alican’a okula devam etmesi gerektiğini söyleyen Antrenör Taşlı; “Giresun Atatürk Lisesi Basketbol Takımında beraber oynadığım Kemal Şengün  bir süre sona bana  2002 doğumlu küçük kardeşi olan Alperen’i yönlendirebileceğini söyledi ve biz Alperen ile hemen antrenmanlara başladık. Uzun bir süre basketbolun temel çalışmalarını yaptık. Çok yetenekli ve çalışkan bir öğrencimdi “dedi

FARKLI BİR EĞİTİM VERMEDİM

Taşlı; “ Alperen ile birlikte çalışmalarımda özel olarak farklı bir eğitim vermedim. O zaten fiziği ve yeteneği ile çok hızlı öğreniyordu. Tek sorunumuz biraz koşmamasıydı. Ben basketbolun yürüyerek ve yavaş tempoda oynanmasına karşı olan bir antrenörüm. Basketbol, hareketlerin peş peşe ve hızlı oynandığında sahada bir ahenk oluşmasına neden oluyor. Alperen dediğimi anında uygulayan bir oyuncuydu. Yorumlarında benim ona çok bağırdığımı söylüyor çünkü sahada 15 oyuncu var fakat içlerinden bir veya iki tanesi basketbolcu olabilirdi, daha iyi bir basketbolcu olabilmesi için ona biraz daha yüklenirdim. Alt yapılarda oyuncu seçimleri genelde okullar üzerinde oluyordu. Giresun basketbol şehridir. Bu şehir basketbolu çok sever. Bazen velilerin talepleri üzerinden oyuncu gelirdi fakat basketbolcu seçmeleri bilimsel olarak mutlaka küçük yaştan itibaren yetenek ölçümleri ile yapılmalıdır. Alperen Şengün’ün Banvit’e transferi Giresun Üniversitesi Spor Kulübünün 12. Türkiye Basketbol Minikler Şenliğinde gerçekleşti. Her yıl yapılan ve bence tekrar başlaması gereken minikler şenliği o yıl Denizli ilindeydi. Orada oynanan maç esnasında benim de Tofaş SAS zamanında tanıdığım Ahmet Gürgen hocam tarafından tespit edilip Banvit’e transferini gerçekleştirdik. Alperen’in kariyeriyle ilgili benim hiçbir planım veya bilgi paylaşımım olmadı” dedi.

ÇOK ÇALIŞMALI

Salim Hoca; “Onun hala çok çalışıp gelişimiyle ilgili eksik yönlerini tamamlaması gerektiğini konuşuyorum. Çünkü basketbolun öğrenilmesi durmaz. Doğuş Balbay’ın bir röportajında bu konuyla ilgili güzel bir yorumu var ‘Basketbolu bırakana kadar kendimi geliştirmeye devam edeceğim.’ Ben de aynı fikirdeyim. Bundan sonraki basketbol yolunda mutlaka NBA’den önce EuroLeague’de oynamasını isterim. Çünkü orada kendini daha net görüp, eksik olan kısımları ortaya çıkacak ve onların üzerinde yoğunlaşacaktır” ifadelerini kullandı.