Karan yaptığı açıklamada, Kahverengi Kokarca’nın hızla yayılmaya ve fındık bahçelerini istila etmeye devam ettiğini kaydetti.


Tüm ikaz, uyarı ve çağrılarına rağmen fındık zararlısının gerekli ölçüde dikkate alınmadığına dikkat çeken Karan, “Gerek ziraat odaları gerekse de tarım ve orman müdürlüğü yetkililerinin uyarı ve mücadelesine rağmen Kahverengi Kokarca’nın önüne geçilemedi. Geçen yıl Giresun’da az miktarda görülen fındık zararlısının popülasyonunda bu yıl ciddi bir artış görülmekte. Buda yeni mahsul fındıkta ciddi tehlike oluşturmakta. Hızla yayılan Kahverengi Kokarca’nın 2024 yılı rekoltesine 100-150 bin ton civarında bir zarar vermesi bugünden ön görülmekte. Bir an önce bu zararlı ile devlet-üretici işbirliğinde topyekün bir mücadele başlatılmalı, bu zararlı fındık bahçelerinden ve tarım arazilerinden temizlenmelidir.

Şu anda devlet eliyle yapılan mücadele bazı bahçelerde lokasyon odaklı olup, yeterli değildir.

Devlet tarafından bu zararlıya karşı üreticilere bir an önce ilaç desteği sağlanmalıdır. Bu zararlıdan ürün kaybı yaşayan sadece üretici olmayacak, ülke ekonomisi de fındık ihracatından elde ettiği döviz girdisinden kayıp yaşacaktır. Fındık üreticileri adına devletimize sesleniyoruz; gelin bahçelerimiz ve tarım arazilerimizi istila eden bu zararlıyla birlikte topyekün mücadele edelim. Kaldı ki, bu zararlı sadece Karadeniz Bölgesi’ndeki tarım arazilerini değil, Akdeniz Bölgesi’ndeki narenciye tarımına kadar ulaşmış ve tüm Türkiye’ye yayılmaya devam etmektedir. Eğere biz Kahverengi Kokarca’yı zamanında ve yerinde yok edemezsek fındık başta olmak üzere tüm tarım ürünlerinin geleceği ciddi tehdit altındadır” dedi.


“TMO KABUKLU FINDIK SATIŞ FİYATINI REVİZE ETMELİ”

Ziraat Odası Başkanı Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kabuklu fındık satışına da değinerek, ofisin fındık satışını yeni sezon alım fiyatlarına göre belirlemesi gerektiğini ifade etti. Karan, “TMO bundan sonra peyderpey satışa sunmayı planladığı kabuklu fındıkların fiyatını revize etmeli ve yeni son öncesi fındık fiyatında oluşabilecek manipülasyonların önüne geçmelidir. TMO’nun şu anki satış fiyatı serbest piyasa bandında olup, kesinlikle ve kesinlikle yeni sezonda üreticilerin kabul edeceği bir rakam değildir. Devlet adına alım ve satış yapan TMO fındık fiyatlarını ne kadar üretici lehine belirlerse, serbest piyasada ona göre oluşur” değerlendirmesinde bulundu.