Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılacağına” ilişkin beyanatına, aralarında Giresun Barosu’nun da bulunduğu 51 Barodan değerlendirme geldi. Barolar, kendi yasalarında planlanan söz konusu değişik taslağının gizli tutulduğunu, görüşlerinin sorulmadığı, sürece hiçbir şekilde dahil edilmedikleri belirtildi.

Avukatlık Kanunu'nun 1.maddesinde yer alan “yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder” düzenlemesinin, bağımsız ve tarafsız yargı erkinin varlığına hizmet ettiğinin belirtildiği açıklamada, avukatın bağımsız ve özgür yanının koruyucusunun, Cumhuriyet kurumu olan barolar olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada “unutulmamalıdır ki, barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu sebeple Baroların demokratik yapısını bozacak, Baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak tüm girişimlerin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırılık teşkil edeceği açıktır” denildi.

51 baronun ortak açıklamasında kamuoyuna yansıyan içerikle ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

* Demokratik bir süreç işletilmeden ve özellikle avukatlara ve barolara görüş ve fikirleri sorulmadan, gizli kapılar ardında yürütülen tartışmalarla baroların bu yetkisinin budanacağı, kanunda yer alan “işlerlik kazandırmak” kısmının çıkarılıp başka bir maddeyle baroların dava açma hakkının tamamen elinden alınacağı anlaşılmaktadır.

* Bu çok tehlikeli yaklaşımın, söz konusu değişikliğin esas emellerinden birinin yurttaşların hak ve özgürlüklerinin barolar tarafından korunmasının önüne geçmek olduğu aşikardır.

“DÜZENLEMEYİ GERİYE GÖTÜREN BİR UYGULAMA”

* Taslak bugüne kadar barolarla paylaşılmasa da; basına yansıyan ve yine yetkili ağızlarca da ifade edilenlerden öğrenebildiğimiz kadarı ile; bir ilde birden fazla baro kurulması, barolara üyeliğin zorunluluk kapsamından çıkartılması, Avukatlık Kanunundaki mevcut seçim sistemi yerine nispi temsil sisteminin getirilmesi, delege sayılarının değiştirilmesi ve avukatlar ile barolara verilen “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” hak ve görevine ilişkin olan tüm bu değişiklik taleplerinin Avukatlık Kanunundaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren bir nitelik olduğundan, bu girişimleri hiç kabul etmiyoruz.

“ÖRGÜTLER, GRUPLAR ETKİN OLACAK”

*Bugüne kadar hiçbir baroda hayat bulmayan ve demokratik olarak birbirini kollayan avukatlar yerine örgütlerin, grupların etkin olacağı ve barolarla avukatların fiilen ve hukuken bölünmesine hizmet edecek taslaktaki değişiklikler tüm avukatların ve yurttaşlarımızın kırmızı çizgisi olmak zorundadır.