EMEP Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin açıklamasında TMO’nun her yıl uyguladığı satış politikalarının sonucunda üreticilerin mağdur edildiğini belirterek;“Fındık fiyatları yükselirken birdenbire durakladı hatta geriye düşmeye başladı. Geçmiş yıllarda da aynı operasyon politikalarıyla yeni sezonun fındık fiyatının adı konuyordu. TMO’nun kilogramı 130 TL’ye fındık satması fındık fiyatının yükselmesini durdurduğu gibi yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerinin depolarını doldurmalarına hizmet etmektedir.” dedi.

“ALİVRECİLERİ RAHATLATIYORLAR”

İhracatçıların yurtdışı satış sözleşmelerini bu aylarda tamamladıklarını iddia eden Keskin, “İhracatçılar alivre satış yapıyorlar. Bu sözleşme sırasında yeni dönemin fiyatları da belirleniyor. Devletin fiyat açıklaması da ihracatçıların sözleşmelerine uygun olmaktadır. Yıllardır uygulanan bu politikalar üretici köylülerin topraktan kopmalarına ve sözleşmeli tarıma teslim olunmasını sağlamaktadır. TMO’nun kilogramı 130 TL’ye fındık satması alivrecileri rahatlatmak için olduğunu bilmeyen de yok.” dedi.

“YENİ SEZONUN FİYATI BELİRLENİYOR”

Geçmiş yıllarda nisan, mayıs, haziran aylarında uygulanan fındık politikaları incelendiğinde oynanan oyunun ve yapılan operasyonun daha iyi anlaşılacağını söyleyen Keskin, “TMO’nun fındık satışı yeni dönem fındık fiyatının üreticileri mağdur edecek şekilde belirleneceğinin habercisidir. Her yıl aynı operasyon yapılmaktadır. Süslü ve ucu açık cümlelerle üretici yanıltılmaya çalışılıyor.” dedi.

“ÜRETİCİ SESİNİ YÜKSELTMELİ”

Uygulanan politikaya karşı üreticiler mücadeleye çağıran Keskin, “Her yıl hükümetin “üreticiler mağdur etmeyeceğiz” açıklamalarını duyduk, duydukça da üreticiler mağdur edildi. Fındığı maliyet fiyatı TAVAN FİYAT olarak açıklandı. Fındığı yalnızca fiyat üzerinden tartışmak tarım ve gıda şirketlerinin ve iktidarın işine yarıyor. Kapitalist sistem sorgulanmadan, demokratik halkçı tarım politikaları uygulanmadan kesin çözüm sağlamanın olanağı olmaz.  O nedenle Emek Partisi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz ancak en önemlisi üretici köylünün kendi gücüne güvenerek, sendikalarında örgütlenerek seslerini yükseltmeleridir. Üretici köylüyü toprağında koparan; emeğinin ve ürünün değerinin vermeyen uygulamalara son verilmelidir. TMO fındık satacaksa da yeni sezonu dikkate alarak en az 200 TL’ye satmalıdır.” dedi.