giresunguncel @ gmail.com

Koçgiri İsyanının bastırılması sırasındaki komutanlığa şikayet edilen Merkez Ordusu Kumandanı (Sakallı) Nurettin Paşa hakkında yapılan suçlamalar arasında Osman Ağa’yı disiplinsiz bırakmakta vardı. Bu ithama karşılık 30 Aralık 1921 tarihinde TBMM’de şu sözleri söylemiştir: “Ümraniye ve Koçgiri olaylarında kullanılan Osman Ağa’yı ordu davet etmiş değildir. Doğu bölgesine dahi Giresun’da Genelkurmay’ın emrindeki Giresun Alayı Genelkurmayca verilen emirle isyancılara karşı getirildi.

Genelkurmay önce Giresun Alayının büyük bit kısmını Kocaeli’ne gönderdi. Ancak 15.Tümen Doğu Cephesine gidince, Giresun Alayı burada kaldı. Bir taburla Osman Ağa kuvvetleri(Sivas) Ümraniye’ye  gelmiştir. 4.taburun kumandanı olmakla beraber, Osman Ağa Giresun Alayının Fahri kumandanıyla kendisine bu ünvanı Merkez Ordusu değil, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı vermiştir. Merkez Ordusu emrinde görevlendirilmiştir.
Onu Nizamiye Kıtası haline sokmak için Samsun’da Giresun Alayından bir taburdan 3 taburlu bir alay oluşturulması ile 47. Numarası verildi. Samsun’da 2 taburlu Giresun Alayı da bir tabur ilavesi ile 42 .nci Alay adını alarak Giresun namı kaldırıldı.
Ümraniye(Koçgiri) ve Pontus asilerinin takibi ve Samsun sahillerinin muhafazasında ve Batı Cephesinin ihtiyacı üzerine Sakarya Savaşı’nın kazanılmasında büyük faydaları, başarıları oldular. 42.nci Alay Kumandanı Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni Bey, Sakarya’da şehit, Osman Ağa’da 47.Alay Kumandanı olarak Batı Cephesi emrinde ve cephede savaşmaktadır.

Osman Ağa, Koçgiri harekatını bastırma göreviyle orduya verildi. Bu alayın toplarını almak için isyancılar(Erzincan) Refahiye’ye baskın yaptıysa da başaramadılar. İsyancılardan Azimet, Refahiyeli isyancılara yazdığı mektupta, Osman Ağa çok hizmet etti. İsyancılara karşı Kemah halkının yardımlarına Osman Ağa koştu. Bu nedenle Kemahlılar kendilerini eşkıyadan ve isyancılardan koruyan Osman Ağa için şu dörtlüğü yazdılar;
“Giresun’dan çıktı bir Osman Paşa
Ayaklar değmez dağ ilen taşa
Yaşa Osman Paşa çok yaşa
Yaşa sen çok yaşa”
Giresun’un 42. Ve 47. Gönüllü Alayları Sakarya Savaşı’nda.

1921 yılı Temmuz ayında Merkez Ordusu’na bağlı olarak görev yapan 47.Alay’ın 2.taburu 951 kişi olup, Samsun-Kavak arasındadır. 47.Alayın kalan mevcudu ise 1500 kişidir. Böylece 47. Giresun Gönüllü Alayının toplam mevcudu 2.451 kişi etmektedir. 42. Alayın mevcudu ise 1.500 kişidir. Sonuç olarak Sakarya Savaşı öncesinde 42. Ve 47. Giresun Gönüllü Alayları toplam mevcudu 3.951 neferden oluşmaktadır. (Kaynak: Atasek 15. No 1538 DS. No:47. Fh. No:24)

Gazi Mustafa Kemal tarihin “22 gün 22 gece” süren en kanlı savaşı için Nutuk’ta: “Sakarya Merhame-i Kübrası: Büyük ve Kanlı Sakarya Savaşı” tanımını yapmaktadır. Gazi Topal Osman Ağa’yla birlikte 42. Ve 47. Gönüllü Giresun Alayları 1921 yılının 27 Temmuz’unda bulunduğu Merzifon’dan Ankara’ya doğru yola çıktı.
Milis Binbaşı Osman Ağa komutasındaki 47. Giresun Gönüllü Alayı üç günde Çorum’a gelir. Çorum halkı alayı su, ayran ve limonatalarla karşılar. Alay Çorum’da 4 gün dinlenir. İki günlük yürüyüşten sonra Sungurlu’ya varır. Burada da bir gün bir gece dinlenir. Alay üç gün üç gecelik yürüyüşten sonra Ankara’ya Yahşihan’a gelir. 47.Alay Ankara’ya şu marşı okuyarak girer;
“Yeşil yurdun aslanıyız,
Dönmeyiz asla geri
Kahpe Yunan alçağına
Vermeyiz biz İzmir’i”
Alaylar Ankara Kayaş’ta iken Osman Ağa, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya bir kutlama telgrafı çeker; “Mukaddes milli amaca daha çabuk ulaşılacağından yarın TBMM önünden geçerek Başkumandanlara arz-ı tezimat etmek fırsatına nail olacağız. Bu nedenle alayımız nefer ve kumandanlarının memnuyetleri sonsuzdur.”

Giresun alayları, 9 Ağustos 1921 günü TBMM önünde bir resmi geçit yaptı. Giresun alaylarının donanımları, kıvrakları Ankaralılara güven ve ümit vermişti. Meclisin önünden alayla birlikte Giresunlu Millici Gülpembe Hanım’da alkışlarla geçmişti.

Milletvekili heyeti, 10 Ağustos 1921 günü ve 42. Ve 47. Alaylara hoş geldin ziyaretinde bulundu. Mebus Heyetine başkanlık eden Mustafa Kemal P aşa ve beraberindekiler önünde bir konuşma yapan Osman Ağa: “Ben sağ ayağımı harpte sakat ettim. Bu seferde her iki ayağımı tamamıyla kayıp ve mahvetsem bile sedye üzerinde çatışarak düşmanı denize dökünceye kadar alaylarımla birlikte çatışmaya ahdettim” dedi.

Ankaralıların muhteşem sevinç gösterileri altında “42. Ve 47. Giresun Gönüllü Alayları” 13 Ağustos 1921’de Polatlı’ya cepheye savaşmak üzere hareket ettiler. Osman Ağa, Gönüllü Alayının Ankara’ya gelişi Ankara halkının moralini düzeltmiş aynı gün Samsun ve Sinop’a Sovyetler Birliği’nden mühimmat gönderilmiştir. Bu iki sevinçli haber Ankara’da Mustafa Kemal Paşa’nın özel izniyle haber yapılmıştır.

Sakarya Savaşları Türk Ulusunun yoktan var ettiği eğitimleri ve giyecekleri yeterli olmayan ve hatta ayaklarında bırakın postalı çarığı bile olmayan Mehmetçiklerle bir ölüm kalım savaşıdır