giresunguncel @ gmail.com

Tiryakioğlu Abdullah, Rus ordusunu Giresun’a sokmamak için Giresunlu Osman Ağa’nın emrindeki gönüllü savaşçılarla birlikte savaşmak için Harşit-Tirebolu bölgesine giderken, ağabeyi Hacı Hafız Halil Efendi’de gönüllü savaşçılardan oluşturulan Giresun alayı ile Doğu Cephesine gitmişti.
Tiryakioğlu Abdullah, Harşit’te Rus Ordusu ile savaşırken Giresunlu Milisler büyük sıkıntılar çekmektedir. Giyim ve günlük erzaklarını karşılamakta güçlükler çekmektedirler. Abdullah’ın eşi Hanım, kocası için Bulancak Kızılot Mahallesi’nden sırtına yüklendiği şelekle kocasına yiyecek götürmek için yola çıkmaktadır.
Hanım yenge, Hacı Hafız Halil’in 12 yaşındaki oğlu Mustafa’yı da bu yolculukta yanına almaktadır. O tarihlerde Tirebolu’ya bağlı Espiye’ye ulaşırlar. Gece saatlerinde de yollarına devam ederken kar yağışı başlar ve donma tehlikesi atlatırlar. Espiye’yi geçtikten sonra bir evin kapısını çalarlar. Ev sahipleri onları evin içerisine davet eder ve ateşi yakarak ısınmalarını sağlar ve dinlenmeleri için de yer yaparlar. Ev reisi de yabancı bir kadın misafir olduğu için evin dışındaki serenti de yatmaya gider.
Bir Türk kadınının vatanına ve kocasına bağlılığını simgeleyen bu olayda Hanım yenge, sırtındaki yük şeleği ile 50-60 kilometrelik mesafedeki Harşit-Tirebolu’da Rus ordusu ile savaşan eşine günlük gıda ihtiyacını karşılamak için gıda götürür. Hem de kış mevsiminde soğuğa ve kar yapışına aldırış etmeden. Böyle bir olaya ancak Türk Milletinde rastlanır. Hanım yenge, Bulancak Sisin Mahallesi’nden Karabaloğullarından, merhum taş ustası Ahmet Karabaş’ın kız kardeşidir.
Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın başlattığı Sarıkamış Allahuekber yürüyüşü çok geç düşünülmüş bir program olmasına rağmen, Oda Başkanı Ali Kara bu organizasyonu başarıyla yürütmüştür.
İstiklal Savaşı’na Doğu Erzurum Cephesi’ne de  2 gönüllü alay gönderen Giresunlular, vatan savunmasında hep en önde olmuşlardır. Fakat günümüzde yatırımlara gelince, ülke genelinde dağıtılan paylarda hak ettiği yatırımları yıllardır istenilen düzeyde alamamıştır.
Erzurum Allahuekber yürüyüşünde Narman, Oltu, Şenkaya da açılan anıtların açılış törenine 800’ü aşkın Giresunlu katılmıştır. Giresun kafilesini o tarihte Erzurum Atatürk Üniversitesi ağırlamış, yemekte dahil konaklama imkanı sunmuşlardır.
Kafkas, Doğu Cephesi savaşlarının tarihte hak ettiği yere kavuşması ve o yıllarda yaşanan mücadelenin günümüze aktarılması için büyük mücadele veren Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Durkaya Ören, yıllardır mücadele vermiş, konuya ilişkin araştırma ve yazıları yayınlanmıştır.
Bendeniz Tiryaki, şehitlikte Giresun ve ilçelerindeki isim ve soyisimleri görünce çok duygulandım ve heyecanlandım. Oda Başkanı Ali Kara geceleri yatakhaneleri gezerek her katılımcının hal ve hatırını sormuştur.
Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşler, anıt açılışında; ‘Giresun halkının diğer Anadolu halkları gibi Kahraman olduğunu ve kahramanlıklarını biliyoruz. 89 ve 94. Giresun Gönüllü Alaylarının birinde 17, diğerinde ise 21 kişi kalmış, diğerleri şehit düşmüştür. 89 ve 94. Gönüllü Alaylar kahramanca milli bir şuur içerisinde inanılmaz bir kahramanlıkla bu bölgede çarpışmışlardır. İç ve dış güçler bizi bölmek istiyorlar. Biz Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı ve Çerkez’i ile bir bütünüz. Tüm dünya bir olsa bizi bölemeyeceklerdir.’ diye konuşarak birlik ve beraberliğimize vurgu yapmıştır.