giresunguncel @ gmail.com

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin can güvenliğini Giresun Uşaklarına teslim etmiştir. Ulusal önderimiz kendisinin uçan kuştan bile sakınan, yiğit, korkusuz fedaisi Osman Ağa için bakınız ne demiştir;
“Topal Osman değil Cumhuriyetin kurucusu Osman Ağa’nın altından bir heykeli dikilse azdır.”
Osman Ağa’nın lüçük oğlu Mustafa Bey’e; ‘Baban siyaset kurbanı gitti yavrum.’ demiştir. (Kaynak:Osman Ağa ve Giresun Uşakları konuşuyor. – M.Şakir Sarıbayraktaroğlu)
Genel Kurmay Başkanlığı Giresun Dergisi yazarı tarihçi Seyfullah Çiçek’e; ‘Görülüyorki Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasında, Milis Binbaşı Osman Ağa’nın kahraman gönüllü 47. Giresun Alayı’nın diğer muvazzaf olaylar gibi çok büyük kahramanlıklar göstererek katkısı olduğu muhakkaktır.’ demiştir.
Falih Rıfkı Atay; ‘Bir zamanlar Topal Osman Karadeniz kıyılarının destansı kahramanı idi. Halifenin fetvalarına göre yurtseverler Topal Osmanlar, Demirci Efeler, Çerkez Ethemler, Asi Aznavurlar, kahraman Anadolu hocalarının fetvalarına göre de Mustafa Kemal ve TBMM’ye karşı koyanlar asi, onları vuranlar kahramandır.’
Emrullah Nutku; ‘Bütün hayatı ateş ve barut kokuları arasında geçen Osman Ağa’nın İstiklal Harbi’nde çok hizmetleri vardır. (Yakın tarihimiz C.4.sayı.42)
Mahir İz; ‘Topal Osman herkesin baş üstünde taşıdığı Milli bir kahramandır. (Mahir İz. Yılların İzi. İst.)
Dr. Rıza Nur; ‘O yeni bir Köroğlu’dur. Milli bir kahramandır. Halk kahramanıdır.’
H. İzzettin Dinamo; ‘Batum’a ilk kez Topal Osman girdi. Fatihliklerinin armut gibi kolayca devşirildiği bu savaş döneminde Topal Osman’ın ‘Batum Fatihi’ olması gerekirken bunu Yakup Cemil sahiplenmiştir. (Kutsal İsyan, Mangal Yürekli Adamın Hikayesi)
Murat Sertoğlu; ‘Senin yüreğinde muhakkak ki Karadeniz’in engin ufukları kadar büyük bir cesaret vardı. Hiçbir aslanın yüreğinde cesaretin bu kadar büyüğü yer almamıştır. Sen memleketin en kara günlerinde mütevazi varlığınla bir yıldız gibi parladın. Hiçbir fırtınanın bulutları senin parlaklığını gideremezdi. En ümitsiz günlerde bile bir gün bu vatanın mutlak suretle kurtulacağından ve düşmanlardan temizleneceğinden şüphe etmedin. Topal Osman ve vatan hainliği… Acaba yeryüzünde birbirine uymayacak bundan daha aykırı iki kelime iki tabir bulunabilir mi? Atatürk’ün, bu milletin muhteşem fedaisi. İşte hepsi o kadar. (Tercüman Gazetesi, 3 Mart 1964)
Ömer Sami Coşar; ‘Sakarya Kahramanı, Karadeniz boylarında Pontus Rum Devleti hayallerine darbe vuran adam. (Atatürk’ün Muhafızı Topal Osman)
Ergun Hiçyılmaz; ‘Karadenizliler Milli Mücadele’nin en önemli insanlarıdır. Onlar olmasaydı Anadolu’yu birleştiremezdik. Topal Osman ve Giresun Uşakları özellikle bunlar çok büyük rol oynamışlardır. Bugün ayaklarımızın üzerinde durabiliyorsak bunu ayaklarından asılanlara borçluyuz.(Giresun Dergisi sayı 74)
Yavuz Bülent Bakiler; ‘Bütün Karadeniz bugünkü huzurunu önce ona borçludur. Sadece Karadeniz mi? Hayır bütün Türkiye çünkü Topal Osman ve yiğit arkadaşları olmasaydı yüreğimiz Güneydoğu ihaneti yanında bir de Karadeniz kundaklamasıyla dağlanacaktı. (Türkiye Gazetesi)
Suat Yalaz; ‘Cumhuriyetimizin temel taşlarına kanlarını karıştıran Topal Osman Ağa gibi bir kahraman torunları olmakla övünmekte çok haklısınız. Sizlere gıpta ediyorum. Eminim vatan tehlikeye düştüğünde bugün bile Giresun’dan daha nice Topal Osmanlar çıkacak ve ilk saflarda yerlerini alacaklardır. (Giresun Dergisi sayfa 71)
Altemur Kılıç; ‘Topal Osman gerçek bir Anadolu yiğidi, gerçek bir kahramandır. Giresun civarında nesilden nesile geçecek bir efsanedir.’
Emin Çölaşan; ‘Bilirsiniz Pontus olayına ilk savaşı veren Giresunlu kahraman Topal Osman ve çetesi olmuştur. Pontus Rumları uzun çabalardan sonra temizlenmiş, Topal Osman Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’da ki muhafızlığına getirilmiştir. (Hürriyet, 258)