info @ giresunguncel.com.tr

Bizleri yaratan, peygamberimize ümmet kılan, rızıklandıran en önemlisi de Müslüman olarak dünyaya gönderen Mevlamıza şükürler olsun. Müslüman olarak bu dünyadan göçmek en büyük arzumuzdur. Rabbim nasip eylesin inşallah.
Bu günkü yazımızda özelliklerimizden, bir müminde bulunması gereken hal ve davranışlardan bahsedelim. Konuyu anlamaya çalışırken, Müminun suresinin ilk on ayeti bizlere ışık tutsun. Olması gereken özellikleri görelim, olmaması gereken özellikleri tespit edip, onlardan uzak durmaya gayret edelim dostlar.
Müminun suresi kurtuluşa eren Müslümanların özelliklerinden bahseder. Kimlerdir o kurtuluşa eren Müslümanlar sorusunun cevabını devam eden ayetlerde buluyoruz.
Kurtuluşa ermenin birinci maddesi namazda huşu içinde olmaktır dostlar. Namazı kılmak, kılarken de yaratanımızın huzurunda olduğumuzu unutmadan kılmak, huşu içinde olmak demektir. Miraca çıkar gibi namaza durmak, namazı bütün bedenimize kıldırmak, dünya ile olan irtibatımızı namazda olduğumuz sürece kesmek, dünyalık hiçbir şey düşünmemektir.
Namaz müminin olmazsa olmaz ibadetidir dostlar. Namazsız hayat, yavan, tadı tuzu olmayan soğuk bir yemek gibidir. Sırf bu yüzden şehadet getirerek Müslüman olan kimsenin ilk önce yapması gereken ibadet namazdır. Namaz müminin nişanesidir. Bir insanı camide namaz kılarken gördüğümüzde onun mümin olduğuna şahitlik edebiliriz.
Namaz bizi kötülüklerden alıkoyar dostlar. Oruçla birlikte kötülüklere karşı kalkan olur. Bir kul hem namaz kılıp hem de günah işlemeye devam edemez. Secdeye kapanan başlar, kıyamda duran ayaklar, Allaha söz veren dudaklar yanlışa dalmaz, dalamaz.
Müminun suresinde bahsedilen ikinci özellik, boş ve yararsız işlerden uzak durmaktır. Müminin hayatında boşluk olamaz. Vakit en kıymetli hazinedir. Boşa geçen vakit, en büyük sermayeyi, heba etmek anlamına gelir. Müslüman’ın vakti değerlidir. Hele de boş ve faydasız işlere harcanacak vakit, en büyük israftır. Giden zaman geri gelmeyecek. Ömür parmaklarımızın arasından akan bir su misali hızla geçmekte.
Allahın bize verdiği bu nimeti faydalı işlerde kullanmak iman etmenin en büyük göstergesidir. Namazda vaktimizi düzene koyar, hayatımızı disipline eder. Sırf bu yüzden bu iki özellik art arda sıralanmıştır. Müslüman namazla aynı zamanda vaktini değerlendirmeli, hayatını disipline etmelidir.
Yüce rabbimizin bu surede bahsettiği bir diğer özellikte zinadan uzak durmaktır. Mümin elini, dilini, bütün organlarını, korumasını bilmelidir. Çünkü zina toplumları tehdit eden, nesli bozan bir haramdır. Uzak durulmalıdır. Helal olan yollardan hayat çizgimize devam etmemiz bizi onurlu bir mümin yapar. Bu yolda nikahtan geçer. Sağlıklı aile hayatları kurmaktan geçer.
Ayetlerin devamında yüce rabbimiz zekat ibadetinden bahseder. Namazla ruhu temizlenen Müslüman’ın zekatla da malı temizlenir. Zekat malı bereketlendirir, artırır. Zengin, malından hakkı olanı fakire, onu incitmeden vermelidir.
Başlarken namazdan bahseden ayetler, biterken de namazdan bahseder. Namazlarını korumaya devam eden müminleri Firdevs cennetleriyle müjdeler ayetler. Namazı korumak, her namazı vaktinde kılmak demektir. Gözü kulağı ezanda, aklı fikri namazda olmak demektir.
İşte bu özellikleri taşıyanlar, cenneti hak edecektir. Rabbim ona layık kul, peygamberimize layık ümmet olabilmeyi bizlere nasip eylesin duasıyla.
Hayırlı cumalar dostlar.