giresunguncel @ gmail.com

Seçimlerin yenilenmesini ve böylece Cumhuriyet’in ilanı için gerekli ortamı kendini feda ederek hazırlamıştır.

Ali Şükrü Bey’in öldürüldüğü daha açığa çıkmadan Meclis’te seçimlerin yapılması karar ıalınarak, muhalif ikinci grubu böylece dağıtmıştır.
İkinci grubun destekçisi olan İttihat ve Terakki’nin artıkları Neo İttihatçılar Nisan 1923’de yapılan bir toplantı ile de faaliyetlerine son vermek zorunda kalmış amaçlarına ulaşamayacaklarını yeni seçim yasası gereğince anlamışlardı. Yapılan seçimler sonunda Mustafa Kemal’e tam bağlı bir meclis oluşmuştu. Meclis üyesi olan Kazım Karabekir Trabzon’da iken ona dahi haber verilmeden Cumhuriyet ilan edilmişti. Gazi Topal Osman Ağa Cumhuriyet’in ilanının önündeki en büyük engel olan hilafetçi ikinci grubun tasfiyesine neden olduğu için pek tabi ki Cumhuriyet şehididir. El altından muhalif ikinci grubu destekleyen Lozan’ı imzalayan heyeti tebrik etmekten kaçınan, baskılar sonucunda 27 Temmuz 1923 tarihinde yeni anlaşmanın imzalanmasından üç gün sonra heyetimize tebrik telgrafı çeken Rauf Orbay’ın yönlendirmesi ile Osman Ağa’nın başı kesik vücudu meclis önüne asılmıştı. Mondros’u imzalayan Rauf Orbay, Mondros’a karşılık direnişi başlatan Giresun uşaklarının başbuğu Osman Ağa’dan intikamını böylece almıştır. Çünkü Rauf Orbay tebrik telgrafında; “Mondros bırakışmasına rağmen uğradığımız en korkunç ve insafsız saldırılar” ifadesi ile Mondros’u savunmakta, bırakışmanın lehimize olduğunu açık olarak ifade etmekten çekinmemektedir. Osman Ağa ise bırakışmaya ilk başkaldırandır. Ayrıca, Lozan Anlaşmasını imzalayan İsmet İnönü’yü karşılamamak için yurtiçi gezisine çıkmak istemiş, Mustafa Kemal kabul etmeyince istifa etmek zorunda kalmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesinin anlaşması olan Lozan’ı kabullenmek istemeyen Rauf Orbay ve yandaşlarının Osman Ağa’nın başı kesik vücudundan intikam almak için meclisin önüne vücudunu ayaktan astırması çok normaldir. Seçimler yenilenmeseydi içinden hilafetçi ve saltanatçı gayrimemnunlardan oluşan ikinci grubun bulunduğu mecliste Cumhuriyet’in ilanı mümkün olur muydu? Bu soruya hiç kimse evet diyemez.
12 Mart 2006 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan söyleşide Mihri Belli; “1.inci Mecliste muhalefet devam etseydi Mustafa Kemal Cumhuriyet’i kuramazdı.” diyerek bunu teyit etmişti. Bu son derece objektif bir saptamadır. Bu saptama, Gazi Topal Osman Ağa’ya neden Giresunluların ‘Cumhuriyet Şehidi’ unvanını verdiğinin cevabıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Giresun’u ziyaret ettiğinde ‘Osman Ağa Cumhuriyet şehididir.’ sözlerini kullandığı da bilinmekte.

İstiklal Savaşı’nda büyük yararlılıklar gösteren Gümüş Muharebe Liyakat Madalyası sahibi olan Topal Osman Ağa’ya 1925 yılında kırmızı şeritli İstiklal Madalyası tevcih edilmiştir.(Kaynak:Kara Kuvvetleri Komutanlığı Emekliler Şubesi arşivi şahsi dosyası)
Ayrıca 30 Ocak 1939 gün ve 3579 sayılı kanun gereğince Kurtuluş Savaşı’nda Milli Ordu da görev alan Alay Sancakları’na da birer İstiklal Madalyası verilmiştir.